top of page
  • eszterkarat11

Mi köze van az expresszionista festészetnek az óvodásokhoz?

Avagy miért érdemes festészeti remekműveket használni egy-egy alkotó foglalkozás előtt szemléltetőeszközként?A gyerekek esztétikai érzéke tudatosan alakítható: attól, hogy kicsik, még igenis jár nekik a minőségi vizuális élmény! Sőt, nekik jár leginkább! A környezetükből válogatás nélkül ömlik rájuk a vizuális inger, ezért nagyon nagy jelentősége van annak, hogy milyen hatások érik őket már a korai években.


A gyerekek „tündéri realizmusa” (ld.: Nagy László) nagyon hasonlít a modern művészetek ösztönösségére. Pablo Picasso, a huszadik századi festészet ikonikus alakja, egész életében azon dolgozott tudatosan, hogy levetkőzze a klasszikus festészet szabályait és visszataláljon ahhoz az ösztönösséghez, amellyel egy gyermek alkot. Az Eszterhéj alkotó foglalkozásokon a célunk az, hogy megfelelő művészeti és pedagógiai eszközökkel előcsalogassuk és formába öntsük a gyerekek fejében lévő fantáziavilágot.

 

Interdiszciplináris szemlélet az oktatásban – komplexitás az Eszterhéj alatt

Mielőtt bárkit is elriasztana ez a tudományoskodó cím, hadd szögezzem le, hogy eredetileg óvodapedagógus vagyok. :) Az egész óvodai nevelés alfája és omegája pedig az, hogy a gyermek saját belső igénye az, hogy megismerje az őt körülvevő világot. A játékon keresztül teszi ezt, miközben tanul és fejlődik. Tehát tanulásra bárhol és bármikor mód nyílhat, a felnőtt feladata pedig az, hogy ehhez megfelelő körülményeket teremtsen.


interdiszciplináris szemlélet = jelenségalapú tanulás + tantárgyközi együttműködés


Mit jelent a fenti kis egyenlet?

A méltán sokat emlegetett finn alaptantervben kiemelt fontosságú, hogy egy-egy témakört több tudományterület szempontjából is megvizsgáljanak a tanulók, hogy ezáltal elmélyítsék tudásukat. Ezt a fajta holisztikus látásmódot csak úgy sajátíthatják el, ha egy témát, vagy jelenséget minden oldalról körbejárnak – beleértve a művészeti tantárgyakat is. (Talán ismerősen hangozhat – igen, a Waldorf-féle epochális oktatás is ezen alapul.)


Ez a megközelítés az alapja az Eszterhéjnak is. Egy-egy témakört megközelítünk a zene, a gyermekirodalom (versek, mesék, mondókák), a képzőművészet és esetenként a néphagyományok oldaláról is. A foglalkozás tetőpontja mindig egy alkotó feladat, amelyet az imént említett művészeti eszközökkel készítünk elő – gyermekközpontú, játékos módon.


*


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page