top of page
  • eszterkarat11

Mi az az Eszterhéj?

Az Eszterhéj az a hely, ahol sok minden elfér egyszerre: versek, mesék, zene, gyönyörű festmények. Játszhatsz és alkothatsz velünk, vagy megismerheted a szebbnél szebb népdalokat egy különleges hangszer, a cimbalom kíséretével.


fotó: Tóth Viktor


"Eszterhéj a fuvolám"

Eszterhéj, eszterhaj  jelentése a magyar tájnyelvben: a tető vagy az eresz alatti hely, ahol a fecskék is fészkelnek.  A szláv eredetű ‘strecha’ szóból ered.

A névválasztás szimbolikája összetett, és tudatos volt: küldetésünk, hogy egy tető alá hozzuk kulturális életterünk, a Kárpát-medence sokféleségét a művészeti nevelés eszközeivel: a zenét, a képzőművészetet, az irodalmat és a néphagyományokat. A legnyilvánvalóbb oka pedig az, hogy tartalmazza a keresztnevemet. :-) A kifejezésre egyébként Kovács András Ferenc költő Tavaszi szél című gyermekversében leltem rá: “Száguldozom szélszekéren, szélszekéren köd után, eszterhéj a fuvolám…”


Hogyan épül fel egy Eszterhéj foglalkozás?

Az alkotó munkát minden esetben összekapcsoljuk egy gyermekirodalmi vagy zenei mű megismerésével, amelynek komoly személyiségformáló hatása van és jó motivációja az alkotásnak. Azaz egy-egy mesei vagy zenei élményt alkalmanként vizuális tevékenység során adaptálunk.

Bemutatunk továbbá képzőművészeti alkotásokat és különböző természeti képződményeket a foglalkozásokon, amelyek remek inspirációul szolgálnak egy-egy alkotáshoz.

Az énekes – és népi játékok azon túl, hogy lazító elemei a foglalkozásoknak, kiváló eszközei a gyerekek mozgáskultúrájának, testtudatának fejlesztéséhez.

A foglalkozásokon közreműködik Fekete Krisztián zenepedagógus, aki cimbalmon kíséri a dalokat, énekes játékokat. Nem titkolt célunk ezzel az, hogy népszerűsítsük a hangszert, és még élvezetesebbé tegyük a zenehallgatást!


Ebben a videóban mesélünk még:10 views0 comments

Comments


bottom of page