top of page
  • eszterkarat11

Gyí lovacskám, gyí vágtába!

Koszorúzás helyett legyen játék március 15-én

Fotó: Pongrácz Emma

Jogosan merülhet fel a kérdés: mégis hogyan lehet a gyerekekhez közel vinni egy nemzeti ünnep valódi tartalmát? A felnőttek világában zajló komoly hangvételű megemlékezések és koszorúzások ugyanis cseppet sem vonzóak egy gyermek számára. Sőt, kifejezetten ellenérzést válthat ki egy gyerekből, ha hosszú beszédeket kell végighallgatni, miközben a felnőttek drámai átéléssel koszorúznak.  Akkor mégis hogyan párosíthatjuk a játék fogalmát nemzeti hőseink emlékével? Elsőre talán méltatlannak tűnhet a párhuzam. Azonban ha jobban megvizsgáljuk, mégis ez a legtermészetesebb módja annak, hogy méltóan emlékezzünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Gyermekközpontúan, a játék univerzális nyelvén.


Vállaltan elfogult és határozott véleményem, hogy a nemzeti ünnep valódi üzenetét a minőségi és életkornak megfelelő kulturális tartalmakon keresztül lehet a legautentikusabb módon közvetíteni a gyerekek felé. Népi játékok, gyermekversek és gyermekdalok széles tárháza áll a rendelkezésünkre, hogy a gyerekekben pozitív viszonyt alakítsunk ki a magyar nyelv és kultúra iránt.


Játsszunk katonásdit! - avagy színre lép a jó öreg papírcsákó

Eszterhéj foglalkozás Brünnben a nemzeti ünnep alkalmából.

Fotó: Pongrácz Emma


A jelmezöltés rítusa segít a gyerekek számára, hogy átlépjenek a képzeletük világába. Egy olyan párhuzamos valóságba, ahol bátor huszárként vágtathatnak csodaparipájukon és minden gonosszal szemben győzedelmeskedhetnek.

A múlt árnyain való búslakodás helyett azt kell megtanítanunk gyermekeinknek, hogy miért jó magyarnak lenni. Virágzó kultúránk túlélt megannyi történelmi vihart, figyelmünket helyezzük inkább erre a gazdag örökségre és annak megőrzésére.


1 view0 comments

Kommentare


bottom of page